Spara upp till 25% extra ☀ Se urval här >

Bilbarnstolar

Bilbarnstolar

Hos oss på Pixizoo hittar du ett stort urval av säkerhetsgodkända bilbarnstolar för barn mellan 0-12 år. Vi ställer höga krav på säkerhet och komfort och därför kan du bara hitta de allra bästa bilbarnstolarna i vårt sortiment. Välj mellan varumärken som BeSafe, Maxi-Cosi, Cybex, Römer, Baby Jogger och Recaro. Hitta en bilbarnstol som är optimal för just ditt barn. Kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar!   • Bästsäljande
  • Bäst omdöme
  • Senaste
  • Lägsta pris
  • Högsta pris
Sida:
  1. Sida 1 av 3

Sida:
  1. Sida 1 av 3

Guide till val av bilbarnstol

Det är många saker man ska tänka på när man ska köpa en bilbarnstol. Härunder kan du läsa Pixizoo’s guide till vilken bilstol du ska välja och läsa om vilka olika viktklasser och monteringslösningar du kan välja mellan.

   

Allt du ska veta när du ska välja bilbarnstol

Föräldrar tänker mycket på barnens säkerhet, vilket det finns en god grund till, en sak är bl.a. hur barnen säkrast spänns fast i bilen. Lagar, krav, placering och montering gör att det kan vara en svår uppgift att hitta den rätta bilstolen. Men med Pixizoo’s miniguide finns det lite hjälp att få.

Bilstolen är viktig då de flesta barn redan kort efter födseln blir transporterade i bil. Den nyfödda får inte sitta fastspännd för länge åt gången. Ett spädbarn har svårt att ändra sittställning och behöver därför hjälp, så se till att hålla pauser på vägen. Det är mycket viktigt att barns, speciellt spädbarns, huvud och nacke får det rätta stödet, då barnen inte själva kan hålla huvudet.

  

Vi ger dig råd till valet av den rätta bilbarnstolen 

Vi har delat in bilstolarna i kategorier efter barnets vikt. Åldern själv är inte ett mått du kan välja bilstol efter. Köp av säkerhetsskäl inte en bilstol som är för stor till ditt barn. Det är avgörande att den passar perfekt till barnet och är korrekt inställd. Det flesta bilstolar kan ställas in löpande och det är även viktigt att du justerar den löpande, i takt med att ditt barn växer.

  

Säkerhetsråd till användningen av bilbarnstol

Vid användning av en bilstol så ökar barnets säkerhet i bilen. Det är en lag att barn upp till 135 cm ska använda en godkänd säkerhetsutrustning, som t.ex. bilbarnstol eller bälteskudde. Är barnet inte lagligt fastspänd så får du som kör ta konsekvenserna. Oavsett om barnet tycker att det är jobbigt att sitta i bilstolen, så är det viktigt att barnet är fastspänd under hela körturen.

 

Bilbarnstolen ska vara säkerhets godkänd

Det är olagligt och oansvarigt att placera en bakåtvänd bilstol framför en aktiv airbag. Utlöses en airbag bakom en bilstol kan barnet skadas ordentligt. I många bilar kan airbagen på passagerarsidan kopplas ur. Är du i tvivel om airbagen kan kopplas ur i din bil så kontakta din bilförhandlare eller bilproducent. Kör aldrig med en bilstol på framsätet om du inte är säker på att bilstolen är urkopplad.

Barnets huvud får inte gå över kanten på bilstolen. Läs bruksanvisningen som följer med för att se till så att stolen används korrekt.

 

Vad är en bilbarnstol med Isofix?

Det blir sålt flest bilstolar till montering med Isofix baser. Tidigare monterade man bilstolen med hjälp av bilens bälte. I de flesta nyare bilar sitter det ett beslag under bilens baksäte och ryggstöd som kan användas som ett mycket säkert och enkelt sätt att sätta fast din bilstol. Riktigt många bilstolar blir monterade på fel sätt, typiskt för att bältet spänns fel runt om eller igenom stolen. Vid en lycka eller kraftig inbromsning är det viktigt att stolen sitter korrekt. Isofix är ett internationellt system som är testat och ger den bästa säkerheten. Stolen eller basen klickas fast i beslagen och det är svårt att montera stolen fel. Man kan välja att köpa en bilstol som monteras på en Isofix base, basen sätts då fast i bilen med hjälp av Isofix beslag. Du kan också köpa en bilstol som har beslagen, så att den monteras fast direkt på bilens Isofix beslag.

  

Olika typer av bilbarnstolar

Hitta den rätta bilbarnstolen till ditt barn. Som vi har nämnt tidigare så kategoriseras stolarna utifrån barnets vikt och många stolar kan justeras, så att den samma stol kan användas i kortare eller längre tid.

 

Babyskydd 0–13 kg: Bakåtvänd bilbarnstol. Några kallas också för bärbilstol, då stolen kan bäras i handtaget och på så sätt användas som en lift.

 

Bilstol 9–18 kg: Bilbarmstolar i denna viktklass fås i två olika varianter, en framåtvänd och en bakåtvänd. Tester har visat att bakåtvända bilstolar är mer säkra om man är involverad i en frontalkrock.

 

Bilstol 15–36 kg:  Bilbarnstol eller också en så kallad bältesstol. En bältesstol är hjälper till att göra barnet sitter högre upp så att de kan använda bilens vanliga bälte. Ett bra tips är att du innan du köper stolen kollar så att barnet kan sitta i stolen utan att bältet går upp på barnets hals. Gör den det, så kan inte stolen användas till barnet. Det är också mycket viktigt att barnet väger minst 15 kg, då detta är nödvändigt för att använda bilens 3-punkts sele.

 

Vet du vilka regler som gäller för barn och taxiresor?

Huvudregeln för barn under 135 cm, är att de ska använda godkända säkerhetsutrustningar anpassade efter barnets vikt och höjd. Men för taxiresor så finns det ett undantag. Är ditt barn under 3 år och finns det inga godkända säkerhetsutrustningar i taxin får de åka med under korta sträckor, dock får barnet inte sitta i framsätet. Barn över 3 år och som är kortare än 135 cm, ska använda bilens säkerhetsbälte och sitta i baksätet om det inte finns godkända säkerhetsutrustningar i taxin.

  

Bäst i test bilbarnstolar

Som förälder kan det vara mycket svårt att hålla koll på alla olika modeller av bilstolar som finns på marknaden, därför är det mycket fokus på de bilstolar som vinner bäst i test. När man tar med sitt barn i bilen vill man vara säker på att barnet är korrekt placerad i bilstolen och att stolen är korrekt monterad i bilen. Därför kan det vara säkert för dig att välja en stol som har vunnit ett test. Innan du beslutar dig för vilken bilstol du vill ha, ska du dock vara uppmärksam på att det bara är en del av stolarna på marknaden som blir testade och man kan därför inte konkludera att en testvinnare är den bästa bilstolen på marknaden. Utöver det så är alla bilstolar på den svenska marknaden godkända och får användas i en bil. Se våra bäst i test bilbarnstolar här.

 

Här hittar du alltid en bilstol till ett bra erbjudande

Hos Pixizoo.se har vi alltid bra erbjudande på många olika bilstolar. Oavsett om du letar efter en testvinnare eller en stol från en viss producent så har vi många olika modeller till ett bra pris. Vi har många olika modeller på lager, från både Römer, Britax, BeSafe och Cybex. Har du frågor om någon av våra bilstolar är du alltid välkommen till at kontakta oss, antingen här på chatten, på telefon: 08-52502423 eller på mail: kundservice@pixizoo.se